7/6/17

Αχιλλέας - Achilles

Ο Αχιλλέας ήταν γιος του Πηλέα (γι' αυτό τον αποκαλούσαν και Πηλείδη), βασιλιάς των Μυρμιδόνων στη Φθία (σημερινή ανατολική - βορειοανατολική Φθιώτιδα) και της Νηρηίδας Θέτιδας. 
1959 Έκδοση για τα 100 χρόνια
 του Ερυθρού Σταυρού
(Αχιλλεύς και Πάτροκλος)
Ο Δίας και ο Ποσειδώνας συναγωνίστηκαν για το χέρι της μέχρι που ένα μαντείο αποκάλυψε ότι θα γεννούσε ένα γιο μεγαλύτερο από τον πατέρα του, οπότε και πολύ σοφά επέλεξαν να την δώσουν σε κάποιον άλλο. Σύμφωνα με το μετα-Ομηρικό μύθο, η Θέτις προσπάθησε να κάνει τον Αχιλλέα άτρωτο, βουτώντας τον στα νερά της Στύγας, όμως πιάνοντάς τον από τη φτέρνα, τον άφησε τρωτό σ' αυτό το σημείο. (Αχίλλειος πτέρνα)
1959 Αχιλλεύς και Πάτροκλος
 (VASE MUSEUM BERLIN)Ο Αχιλλέας δένει το τραύμα του Πάτροκλου. Αττικό αγγείο.
1983 Έπη του Ομήρου (Ο Αχιλλέας με τον Αίαντα)


Αχιλλέας και Αίαντας (Vatican 344)
Αττικός μελανόμορφος αμφορέας τύπου Α με την υπογραφή του Εξηκία (αγγειοπλάστης και αγγειογράφος). Βρέθηκε στο Vulci της Ετρουρίας και πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα του σημαντικού αυτού τεχνίτη. Ο Αχιλλέας και ο Αίαντας παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με πεσσούς. Τα ονόματα των προσώπων αναγράφονται. Νικητής είναι ο Αχιλλέας: στο ύψος του στόματός του (δημιουργώντας την εντύπωση ομιλίας) αναγράφεται ο αριθμός τέσσερα, ενώ δίπλα στο κεφάλι του Αίαντα ο αριθμός τρία. Είναι και οι δύο οπλισμένοι, πιθανώς σε ανάπαυλα από τη μάχη. Ο Αχιλλέας φορά κράνος. Οι λεπτομέρειες της σκηνής, όπως οι ενδυμασίες, αποδίδονται με εξαιρετική λεπτομέρεια και το συγκεκριμένο αγγείο αποτελεί κορύφωση της μελανόμορφης τεχνικής.


1983 Έπη του Ομήρου Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ερυθρόμορφος αμφορέας του 450 π.Χ.
που φυλάσσεται στο Μουσείο
 του Βατικανού της Ρώμης1974 ACHILLE E TROILO
SAN MARINO


1977 Έκδοση Μεγάλου Αλεξάνδρου
 (Τιμή στα Ομηρικά έπη)
Ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο του Αχιλλέα

Ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη
 τραπέζι της αττικής σαρκοφάγου, περίπου 240 π.Χ., Παρίσι , Λούβρο