23/9/15

11. Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990) - Monastery of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios (1990)

UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς-World Heritage Centre
1972  Έκδοση Μοναστήρια και Ναοί
 Εκκλησία- μοναστήρι Δαφνίου
UNESCO 1990
Η Μονή Δαφνίου ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού του Δαφναίου Απόλλωνα........ Κάποιοι κίονες ιωνικού ρυθμού του αρχαίου ναού χρησιμοποιήθηκαν και πάλι. Σήμερα έχει διασωθεί μόνο ένας, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο από το Λόρδο Έλγιν. Ο κυρίως ναός είναι ένα βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα. Σώζονται ψηφιδωτά, τα καλύτερα διατηρημένα της πρώτης περιόδου (Δυναστεία Κομνηνών, 1100 περίπου) που αντιπροσωπεύεται από την αυστηρή και ιερατική απεικόνιση του Παντοκράτορα Χριστού στο εσωτερικό του τρούλου, κύριο χαρακτηριστικό της Μακεδονικής εποχής. 
 Το καθολικό της Μονής Δαφνίου


1964 Έκδοση Βυζαντινή τέχνη
  (Άγγελος ψηφιδωτό Εκκλησίας Δαφνίου)
2000 Χριστός Παντοκράτωρ
Το ψηφιδωτό με τον Παντοκράτορα
στον τρούλο της Μονής Δαφνίου

1970  1970 Έκδοση Ψηφιδωτά
Άγγελος του Ευαγγελισμού
 ψηφιδωτό Εκκλησίας Δαφνίου
1972 Εκκλησία- μοναστήρι Δαφνίου
1972 Έκδοση Μοναστήρια και Ναοί
Μονή Οσίου Λουκά
UNESCO
Η μονή του Οσίου Λουκά χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα κοντά στην αρχαία Στείριδα, το μοναστήρι του Οσίου Λουκά αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της μεσοβυζαντινής εποχής στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα, του οποίου τα αρχαιότερα κτίρια χρονολογούνται το 10ο αιώνα και τα νεότερα μέχρι τις αρχές του 20ού. Στη διάρκεια των δέκα περίπου αιώνων από την ίδρυσή του, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές περιπέτειες του τόπου, κερδίζοντας την εύνοια αυτοκρατόρων και αξιωματούχων στα βυζαντινά χρόνια.
1965 Έκδοση Άγιος Ανδρέας
Εικόνα της Μονής
1970 Έκδοση Χριστούγεννα
Οι Ποιμένες  (Μωσαϊκό
μονής Οσίου Λουκά)
1970 Έκδοση Χριστούγεννα
 Οι Μάγοι(Μωσαϊκό μονής Οσίου Λουκά)

2015 Μονή Όσιος Λουκάς
Παντοκράτωρ
1970 Έκδοση Χριστούγεννα
Η Γέννηση  (Μωσαϊκό μονής Οσίου Λουκά)
1970   Έκδοση Χριστούγεννα
Η Γέννησις Όσιος Λουκάς Βοιωτίας,10ος Αιώνας
1970 Έκδοση Ψηφιδωτά 
Ψηφιδωτό από την
Νέα Μονή της Χίου

(Η Ανάσταση των νεκρών)

Η Νέα Μονή της Χίου  Το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Το μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής, το επιφανέστερο μνημείο των μεσαιωνικών χρόνων στη Χίο, ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αι. με αυτοκρατορική χορηγία. Η Ζωή και η Θεοδώρα, κόρες του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ και ανιψιές του Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, καθώς και ο αυτοκράτωρ Κων/νος Θ΄ ο Μονομάχος, τρίτος σύζυγος της Ζωής, στάθηκαν οι χορηγοί για την κατασκευή του μνημείου.


Το ψηφιδωτό στην Οροφή της μονής Χίου