13/7/15

2. Αρχαιολογικός τόπος των Δελφών (1987) 2. Archaeological site of Delphi


 Οι Δελφοί εντάχθηκαν στον Κατάλογο της UNESCO μαζί με την Ακρόπολη το 1987.
Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης, και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων.
Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και το δικό του ιερό ιδρύθηκε από Κρήτες που έφθασαν στην Κίρρα, το επίνειο των Δελφών, με τη συνοδεία του θεού, μεταμορφωμένου σε δελφίνι. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις που γίνονταν στους Δελφούς, τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλεια, τα Θεοφάνεια, και, βέβαια, τα περίφημα Πύθια, που τελούνταν για να θυμίζουν τη νίκη του θεού εναντίον του Πύθωνα και περιελάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και γυμνικούς αγώνες.1959 Έκδοση Αρχαίο θέατρο
το θέατρο των Δελφών

1954 Έκδοση Αρχαία Τέχνη
 1η (Ηνίοχος-Δελφών)
1961 Έκδοση Τουριστική
θέατρο Δελφών


Tο γιατί οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί. 
1980 Έκδοση Ολυμπιακοί Αγώνες Μόσχας(Στάδιο Δελφών)
«Υπάρχουν πολλές ιστορίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί οι αγώνες ήταν γυμνικοί. Η συνηθέστερη είναι πως το 720 προ Χριστού, ξέφυγε από έναν αθλητή δρόμου, την ώρα που έτρεχε το κάλυμμα των λαγόνων, που συνήθιζαν να φορούν. Ο εν λόγω αθλητής κέρδισε το αγώνισμα και όλοι θεώρησαν έτσι πως αύξαναν τις πιθανότητες επιτυχίας τους αν ήταν γυμνοί. Αλλά ακόμα κι αυτοί που μας μεταφέρουν αυτή την ιστορία, είναι προφανές πως δεν την πιστεύουν. Γενικά νομίζω πως είναι σαφές ότι οι Σπαρτιάτες είχαν κάποια σχέση με την εισαγωγή του γυμνισμού στους αγώνες. Αλλά οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές. Μην ξεχνάμε πως οι αθλητές αγωνίζονταν ήδη γυμνοί, γύρω στο 600 προ Χριστού, και πριν από αυτή την εποχή δεν έχουμε γραπτές πηγές. Έτσι δεν έχουμε τις σύγχρονες πηγές που θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε γιατί οι αγώνες ήταν γυμνικοί» λέει ο καθηγητής Στίβεν Μίλερ.

1963 Έκδοση για τα 100 χρόνια
του Ερυθρού Σταυρού
Δελφοί ο θησαυρός των Αθηναίων
1999 Conseil de l'Europe
Συμβούλιο της Ευρώπης
Aurige de Delphes
(Ηνίοχος των Δελφών)
FRANCE1995 Έκδοση επέτειοι και γεγονότα
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΕΣ Ο πρόδρομος των
Ηνωμένων Εθνών
1974   έκδοση EUROPA
Ο Ηνίοχος των Δελφών


1987 EUROPA CEPT HELLAS
 Δελφικό Φως  Γεράσιμος Σκλάβος


2004 World Heritage - Greece
Delphi U.N.2004 Delphi-Samos  U.N.

2009 Ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς (UNESCO)

2009 Ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς (UNESCO)
ΔΕΛΦΟΙ

Δελφοί  FDC

1996 ÉCOLE FRANÇAISE D'ATHÈNES 1846-1996 Delphes
Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή 1846 - 1996 ΔΕΛΦΟΙ  


1998 ΔΕΛΦΟΙ Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς
1954 Έκδοση Ν.Α.Τ.Ο.
Νόμισμα Αμφικτιονιών
Νόμισμα Αμφικτιονιών
Ο Απόλλων καθισμένος στον δελφικό ομφαλό, μπροστά στον δελφικό τρίποδα. Ασημένιος στατήρας της δελφικής Αμφικτιονίας, 4ος αιώνας π.Χ.


Νομισματικό Μουσείο, Εθνική βιβλιοθήκη, Παρίσι.