15/2/15

Άγιο όρος † Ιερά Μονή Παντοκράτορος

2017 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Μονή Παντοκράτορος είναι ελληνική και η έβδομη στην ιεραρχία του Αγίου Όρους. Έχει μορφή οχυρωμένου μεσαιωνικού κάστρου. Μέχρι τα μέσα του ΙΖ' αιώνα ήταν κοινόβιος και αργότερα «ιδιόρρυθμη». Και το 1992 από ιδιόρρυθμη, κοινοβιακή, όταν εισήλθε στη μονή νέα αδελφότητα προερχόμενη από τη Μονή Ξενοφώντος. Πρώτος ηγούμενος της κοινοβιακής μονής ήταν ο αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, ο οποίος πέθανε το 2001 σε ηλικία 47 ετών από καρκίνο.Σημερινός ηγούμενος είναι ο γέροντας Γαβριήλ.
 Η Μονή είναι 7η στην τάξη των Αγιορείτικων Μοναστηριών και είναι παραθαλάσσια. Το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας. Στη βόρεια μεριά της λιτής βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους βυζαντινούς, πλην όμως Ενετούς πολίτες, αξιωματούχους κατά σάρκα αδελφούς Αλέξιο στρατοπεδάρχη και Ιωάννη πριμικήριο. Οι τάφοι των κτητόρων βρίσκονται στην λιτή του καθολικού. Στην εδραίωση και ενίσχυση της μονής συνέβαλαν οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου Ιωάννης Ε' ο Παλαιολόγος και Μανουήλ Β' ο Παλαιολόγος.

† Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957)
Περί το τέλος της ΙΔ' εκατονταετηρίδας πυρπολήθηκε και καταστράφηκε. Επανιδρύθηκε όμως τάχιστα. Το αρχικό εμβαδόν της Μονής διπλασιάστηκε μετά από χορηγίες Ρουμάνων Ηγεμόνων, (16ος αιώνας). Αρκετά μονύδρια της εποχής εκείνης όπως του Ραβδούχου, του Φαλακρού, του Αγίου Δημητρίου, του Αυξεντίου προσαρτήθηκαν στην νεοσύστατη μονή Παντοκράτορος. Την οικονομική κρίση που δέχθηκε εξ΄ αιτίας των κατακτήσεων του Όρους από τους Τούρκους την αντιμετώπισε με την βοήθεια των ελληνικής καταγωγής ηγεμόνων παραδουναβίων περιοχών, Φαναριωτών, της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης B' της Ρωσίας και ευσεβών Χριστιανών.Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες, στο καθολικό, την ολόσωμη εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, καθώς επίσης και στον πύργο της Μονής το ιερό σκευοφυλάκιο με τις περίφημες εικόνες του 14ου αιώνα.
1942 Έκδοση τοπία
† Ιερά Μονή Παντοκράτορος 
1942 Έκδοση τοπία
† Ιερά Μονή Παντοκράτορος
2008 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος 
2011 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος
αρχικό γράμμα (Κ)
2012 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Το Καθολικό της Μονής
2013 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Ψαλτήρι 9ου Αιώνα MAXI CARD2011 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος K2013 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Ψαλτήρι 9ου Αιώνα
2014    Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Ποδέα 18ου Αιώνα
2014    Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Ποδέα 18ου Αιώνα MAXI CARD
2015  Άγιον Όρος Άθω Ξυλόγλυπτα
 †  I.M. Παντοκράτορος
Θωράκιο Τέμπλου 19ος Αιώνας
1978 Έκδοση Μεταμοσχέυσεις
 (Το θαύμα των Αγίων  Αναργύρων)
2016 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος
Τα μαρμάρινα γλυπτά του Αγίου Όρου
Τμήμα σαρκοφάγου 14ος Αιώνας
2016 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος


2012 † Ιερά Μονή Παντοκράτορος
ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΜΟΝΗΣ MAXI CARD


† Ιερά Μονή Παντοκράτορος  Πανοραμική θέα της Μονής