9/8/14

Διακοπές στην Ελλάδα- ΚΡΗΤΗ


1966 Έκδοση Κρητικής Επανάστασης
Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Η Κρήτη εδράζει περίπου 160 χλμ νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας εκτεινόμενη κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση, νότια του Αιγαίου πελάγους, του οποίου και αποτελεί το νότιο φυσικό όριο και βόρεια του Λιβυκού. Αποτελεί τμήμα της περιφερειακής διοίκησης της Ελλάδας και χωρίζεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνης.Στην Κρήτη άκμασε, περίπου από το 3000 π.Χ.-1.400 π.Χ., ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης, ο Μινωικός με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό, την Κυδωνία και τη Φαιστός. Η Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς διακοπών. Η Κρητική νήσος ανακηρύχθηκε ως αυτόνομο κράτος με το όνομα «Κρητική Πολιτεία», υπό τη διοίκηση του Πρίγκηπα Γεωργίου της Ελλάδας. Κήρυξε την ένωσή της με την Ελλάδα και κατάργησε την αρμοστεία στις 12 Οκτωβρίου 1908 (στις 25 Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο) μετά την αποδοχή των Κρητών βουλευτών από την Ελληνική βουλή και την ανάληψη καθηκόντων διοίκησης από τον Στέφανο Δραγούμη ως γενικό διοικητή, όντας απεσταλμένος από την Ελλάδα και αναγνωρίστηκε τελικώς η ένωση με την υπόλοιπη χώρα από τις υπόλοιπες χώρες με τη Συνθήκη του Λονδίνου μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 . Υπολογίζεται πως κατά την ένωση οι Έλληνες αποτελούσαν το 90% των κατοίκων της Κρήτης.Η επίσημη ανακήρυξη της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, γίνεται λοιπόν την Κυριακή της 1η Δεκεμβρίου του 1913 στα Χανιά, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα. Η Κρήτη ήταν ελεύθερη και ενωμένη με την Ελλάδα. Το Κρητικό Ζήτημα, που απασχόλησε επί μακρόν τη διεθνή πολιτική, είχε επιλυθεί.
Νομός Ηρακλείου
1961 Έκδοση Τουριστική Παλάτι της Κνωσού

Ο νομός καταλαμβάνει το ομαλότερο και μεγαλύτερο τμήμα ανάμεσα στην Ίδη και στη Δίκτη. Η οικονομία του νομού βασίζεται στη γεωργία και στον τουρισμό.Ο τουρισμός συντελεί επίσης στην οικονομική ανάπτυξη του νομού. Περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Κνωσός, η Φαιστός, η Γόρτυνα, η Τύλισος και τα Μάλια, προσελκύουν αρχαιολάτρες και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, οι παραλίες και τα τουριστικά καταλύματα σε τόπους, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού (ή Κνωσού), σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι.
Γαλάζιες κυρίες τοιχογραφία από το ανάκτορο της Κνωσού
1961 Έκδοση Μινωικής τέχνης Χορεύτρια
1958 Έκδοση Λιμένων (ΛΙΜΗΝ ΗΡΑΚΛΕΊΟΥ)


Νομός Χανίων


2004 Χανιά Κρήτης
Τα Χανιά είναι η τοποθεσία σύμφωνα με την οποία οι Μινωίτες έκτισαν την "Κυδωνία". Από ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες συνοικίες, όπως αυτή στο Καστέλι, έγινε γνωστό πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή. Η πόλη των Χανίων χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα. Την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη, εκτός των τειχών.
1979  Έκδοση Ελληνικά Τοπία (Φαράγγι Σαμαριάς) 
 Η παλιά πόλη βρίσκεται κτισμένη γύρω από το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται από τις ενετικές οχυρώσεις του 1538, που διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Στη νότια πλευρά οι οχυρώσεις αυτές καταστράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή της αγοράς και διαφόρων άλλων δημοσίων και μη κτηρίων. Από εκεί αναπτύχθηκε η νέα πόλη της οποίας κυριότερες συνοικίες είναι η Χαλέπα, ο Άγιος Ιωάννης, τα Παχιανά,η Νέα Χώρα, το Πασακάκι,τα Λενταριανά που εκτείνονται περιφερειακά του κέντρου της πόλης.
2013 100 Χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
 (Φάρος Χανίων)
2009 Φάροι της Ελλάδας
 (Χανιά)1986  Έκδοση 50 Χρόνια από το θάνατο του Βενιζέλου
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Νομός Λασηθίου- Άγιος Νικόλαος

1988 Έκδοση
 Πρωτεύουσες Νομών (1η)
 Άγιος Νικόλαος-Λασιθίου
1977 EUROPA Οροπέδιο Λασηθίου
Ο Άγιος Νικόλαος ( Άγιος όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από τους περισσότερους Κρητικούς), είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, στη Δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμβέλλου. Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου. Παλαιότερη γνωστή ονομασία, Μαντράκι, καθώς υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια που ξεχειμώνιαζαν. Άλλη γνωστή
2004 Φοινικόδασος του Βάι  ΚΡΗΤΗ

ονομασία κι αυτή που ακόμα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, Γιαλός.Η Σπιναλόγκα.Το νησί που άφησαν την τελευταία τους πνοή πολλοί άνθρωποι από λέπρα.Πλέον κάποια από τα κτίρια και σπίτια της σώζονται ως αρχαιολογικοί χώροι και υπάρχουν τουριστικά γραφεία που μεταφέρουν τους τουρίστες με βάρκα στο νησί από την Ελούντα και εκεί γίνετε η ξενάγηση τους στα συγκεκριμένα σημεία του νησιού που επιτρέπετε η πρόσβαση. Είναι εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό, στην καλλιέργεια ελιάς και στη μη σταυλισμένη κτηνοτροφία.  Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης οι πολλές παραλίες της, οι οποίες κάθε χρόνο πιστοποιούνται για την καθαριότητα και τις παροχές τους
1998 Έκδοση κάστρα (κάστρο Ιεράπετρας)
Η Ελούντα είναι ένα ψαροχώρι του νομού Λασιθίου στην βόρεια ακτή του νησιού της Κρήτης που αποτελεί μέρος του του Αγίου Νικολάου . Είναι παραθαλάσσιος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός.Απέναντι της βρίσκεται ένα νησί Σπιναλόγκα που περικλείεται βόρεια από τον κόλπο της Ελούντας . Ο δρόμος προς την Ελούντα από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα σε μήκος ακολουθώντας την ακτή , καθώς ανεβαίνει προς την κορυφή ενός μικρού βουνού .


Νομός Ρεθύμνου 
Η άφιξη του Πρίγκηπα Γεωργίου
στη Σούδα στις 9 Δεκεμβρίου 1898. 
1990 Πρωτεύουσες νομών
Β' ΡΕΘΥΜΝΟ
Έμβλημα της πόλης του Ρεθύμνου
Το Ρέθυμνο είναι η 3η σε μέγεθος πόλη της Κρήτης, με πληθυσμό 33.000 κατοίκων. Διαθέτει πάρα πολλά αξιοθέατα, μεγάλη αμμώδη παραλία και ισχυρή ξενοδοχειακή υποδομή. Απολαύστε την βόλτα σας στην παλιά πόλη. Θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα ενετικά και οθωμανικά κτήρια ανάμεσα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια. Η πόλη είναι γεμάτη πλατείες, καταστήματα και εστιατόρια. Δοκιμάστε το παραδοσιακό κρητικό ποτό ρακή ή τσικουδιά, στα περίφημα ρακάδικα. Επισκεφτείτε το γραφικό ενετικό λιμάνι και το ενετικό φρούριο Φορτέτζα.
1966 Έκδοση Κρητικής Επανάστασης
ΑΡΚΑΔΙ
1996 Κάστρο Ρεθύμνου
Φάρος στο λιμάνι Ρεθύμνου

1913 Σούδα Κρήτη


Οι σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης