2/1/14

Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και διοίκηση - Modern Greek History and administration

2011 Coin and Flag
 Greece U.N.
περίοδος 1821-1913
Η Ελλάδα ή Ελλάς, είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπη, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρωτεύουσα της Ελλάδας και μεγαλύτερη πόλη είναι η Αθήνα. Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στα 13.676 χιλιόμετρα καθώς έχει πολλά νησιά (περίπου 2.500, εκ των οποίων τα 165 κατοικούνται), συμπεριλαμβανομένων της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, των Επτανήσων και πολλών άλλων. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Όλυμπος και ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός ο Αλιάκμονας.
 Τα πρώτα Ελληνικά γραμματόσημα κυκλοφόρησαν το 1861 από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και απεικονίζουν την κεφαλή του Ερμή, του Ταχυδρόμου των Θεών.
1999 4.000 χρόνια Ελληνισμού


Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έληξε το 1828, απελευθερώθηκαν μόνο η Πελοπόννησος (Μοριάς), η Στερεά Ελλάδα και οι Κυκλάδες.


1971 Έκδοση Κατά ξηράν Αγών
(O Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη Καρπενήσι 1823)
1971 Έκδοση Κατά ξηράν Αγών (H Μάχη στο Μανιάκι 1825)1965 Όρκος των φιλικών
1965 Σημαία φιλικής εταιρείας
1975 Παπαφλέσσας
 1 Ιανουαρίου 1821 - Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο). Ο Παπαφλέσσας ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η Ελληνική Επανάσταση θα αρχίσει στις 25 Μαρτίου
25 Μαρτίου 1821 - Συμβατική ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης του 1821, για την ανεξαρτησία των Ελλήνων από την Οθωμανική αυτοκρατορία. - Αρχίζουν οι πολιορκίες πόλεων από τους επαναστάτες και το ξέσπασμα της επανάστασης στην Πελοπόννησο.
20 Δεκεμβρίου 1821 - Αρχίζει στην Επίδαυρο η Α' Εθνοσυνέλευση, κατά την οποία θα γραφτεί η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος.(Παράλληλα κατά το έτος 1821 Το Μεξικό, Η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, οι Ονδούρας, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.)
20 Οκτωβρίου 1827  Μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της Ελληνικής επανάστασης
Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του '21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας. 
1927 Έκδοση Ναυαρίνο Ο ναύαρχος Κόδριγκτον
1927 Έκδοση Ναυαρίνο 
Ο υποναύαρχος Χέυδεν
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
1927 Έκδοση Ναυαρίνο
 Ο υποναύαρχος Δεριγνύ
Σύμφωνα με τη συνθήκη, ιδρυόταν ελληνικό κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, με σύνορα τον Αμβρακικό και τον Παγασητικό Κόλπο. Στη Συνθήκη Ειρηνεύσεως της Ελλάδος υπήρχε κι ένα μυστικό άρθρο, που προέβλεπε την επέμβαση των τριών δυνάμεων, εάν οι δύο εμπόλεμοι δεν δέχονταν τους όρους της σύμβασης. Προς τούτο, ο αγγλικός στόλος υπό τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον, ο γαλλικός υπό τον υποναύαρχο Δεριγνύ και ο ρωσικός υπό τον υποναύαρχο Χέυδεν, κατέπλευσαν στην Πελοπόννησο για να επιβάλουν την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε με προθυμία την πρόταση των τριών Συμμάχων, ενώ ο Σουλτάνος δυσανασχέτησε και απέκρουσε οποιαδήποτε επέμβαση στην επικράτειά του.

1927 Έκδοση Ναυαρίνο το ΝΑΥΑΡΙΝΟ

1977 Έκδοση 150 χρόνια Ναυμαχίας Ναυαρίνου-The Battle of Navarino.(George Philip Reinagle)

1977 150 χρόνια Ναυμαχίας Ναυαρίνου

18 Ιανουαρίου 1828 – 9 Οκτωβρίου (27 Σεπτεμβρίου) 1831
1930  Έκδοση Ανεξαρτησίας
Ιωάννης Καποδίστριας
Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση.Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, ο Καποδίστριας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωργία, βασική πηγή πλούτου της Ελλάδας. Ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας και ενθάρρυνε την καλλιέργεια της πατάτας,για την οποία είχαν ήδη γίνει κάποιες ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια.Επίσης, προσπαθώντας να ενισχύσει την ελληνική οικονομία, ο Καποδίστριας ίδρυσε την «Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα», η οποία όμως απέτυχε είτε γιατί, κατά μία άποψη, το δημόσιο εκμεταλλευόταν χωρίς όρους τα χρήματα των καταθέσεων,είτε εξαιτίας της αντίθεσης των προυχόντων προς το καποδιστριακό καθεστώς και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον νέο αυτό θεσμό.


2008 180 ΧΡΟΝΙΑ από
την  ανάληψη των
καθηκόντων 1ου
κυβερνήτη της Ελλάδος
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Καποδίστριας λόγω της ισχνής οικονομικής κατάστασης του κράτους επιχείρησε να συνάψει δάνειο με τράπεζες του εξωτερικού, προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε λόγω των αντιδράσεων της Μεγάλης Βρετανίας. Παρόλα αυτά η Ρωσία και η Γαλλία ανέλαβαν να ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα επέδειξε ο Τσάρος, αποστέλλοντας 3.750.000 γαλλικά φράγκα.Ως κυβερνήτης ο Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί μισθό, όπως επίσης αρνήθηκε χρηματική αποζημίωση από τον Τσάρο για να μην κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για μεροληψία απέναντι στη Ρωσία, ενώ διέθεσε όλη του την περιουσία για τους σκοπούς του κράτους.1956 Έκδοση Βασιλέων Α'
Βασίλισσα Αμαλία
1956 Έκδοση Βασιλέων Α'
Βασιλεύς Όθων
ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (1833-1924)
1. Όθων ο 1ος 1832-1862 (βασιλεύς)
Ο Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος, πλήρες όνομα Όττο Φρίντριχ Λούντβιχ φον Βίττελσμπαχ (Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach) (1 Ιουνίου 1815 - 26 Ιουλίου 1867), ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδος, ο μοναδικός με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος» δεδομένου ότι οι επόμενοι, της δυναστείας Γκλύξμπουργκ (Γεώργιος Α' - Κωνσταντίνος Β'), είχαν τον τίτλο «Βασιλεύς των Ελλήνων».

2. Γεώργιος ο 1ος 1863-1913 (βασιλεύς)

1956 Έκδοση Βασιλέων Α
Για τις Μεγάλες Δυνάμεις εθεωρείτο ο πλέον αξιόπιστος Έλληνας συνομιλητής τους και κατά την έκφραση του Βρετανού Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ ο θάνατός του ήταν μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα. Γεγονός όμως είναι πως ουδέποτε κατάφερε να φανατίσει τον ελληνικό λαό υπέρ ή εναντίον του, επί των ημερών του το πρόσωπο του Βασιλιά δεν είχε ένθερμους οπαδούς, ούτε εχθρούς, εν αντιθέσει βέβαια προς τον γιο του Κωνσταντίνο. Η ικανότητά του απεδείχθη πολύ σύντομα, με τις διενέξεις του διαδόχου του Κωνσταντίνου με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, που θα αποκορυφωθεί στον εθνικό διχασμό του 1916-17.


Οι εκλογές του 1844 ήταν οι πρώτες κοινοβουλευτικές της Ελλάδας.
1994 150 Χρόνια Βουλή των Ελλήνων
Η διενέργεια των εκλογών ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής επανάστασης του 1843 και της περικύκλωσης των ανακτόρων, με αίτημα την παραχώρηση συντάγματος. Μετά από αυτά, ο βασιλιάς Όθων αναγκάστηκε να διορίσει μεταβατική κυβέρνηση, ώστε αυτή να προκηρύξει εκλογές για την σύνταξη συντάγματος.Οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της 4ης Μαρτίου 1829, δηλαδή με «έμμεση και καθολική ψηφοφορία του άρρενος πληθυσμού άνω των 25 ετών». Εξελέγησαν 244 πληρεξούσιοι από 92 εκλογικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των αλύτρωτων περιοχών που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Οι εκλογές διήρκεσαν έξι μήνες, μέσα σε κλίμα βίας και νοθείας, και διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης Μαυροκορδάτου. Οι περισσότερες περιφέρειες τις έκαναν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1844, ενώ άλλες τον Αύγουστο. Έγιναν με το πλειοψηφικό σύστημα στενής περιφέρειας. Νικητής των εκλογών ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης αρχηγός του Γαλλικού κόμματος, ήταν ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελλάδας. Παρόλο που το κόμμα του ήρθε τρίτο στις εκλογές σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το Ρωσικό κόμμα, την Κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη 1844. Η πρώτη εκλεγμένη Βουλή των Ελλήνων συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1845. Ωστόσο, υποστηρίζεται η σωστή άποψη πως, αν θα θέλαμε να είμαστε ακριβόλογοι, κοινοβουλευτικό σύστημα με την ορθή έννοια του όρου, υπήρξε με την καθιέρωση της αρχής της Δεδηλωμένης στα 1875 από το Χαρίλαο Τρικούπη. Συνεπώς, κατά την άποψη αυτή, πρώτος κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Χαρίλαος Τρικούπης
Έκδοση 1982 150 χρόνια από την γέννηση του
Χαρίλαου Τρικούπη (1832-1982)


Το 1863, κατά τις διαπραγματεύσεις με την αγγλική κυβέρνηση, ως πληρεξούσιος της ελληνικής κυβέρνησης, στη σχετική συνθήκη της παραχώρησης των Ιονίων νήσων από τη Μεγάλη Βρετανία στο Βασίλειο της Ελλάδος, που ήταν ο κυρίαρχος όρος αποδοχής του στέμματος του Βασιλείου από τον πρίγκιπα και μετέπειτα Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄.  Στον Τρικούπη αποδίδεται η φράση "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" ενώπιον της Βουλής, την οποία, όμως ουδέποτε διετύπωσε, όπως αποδεικνύεται από την ανάγνωση των πρακτικών της Βουλής. Πέραν αυτού, από μελέτη των στοιχείων εκτιμάται ότι η πτώχευση θα είχε αποφευχθεί, αν ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αποδεχόταν τους χειρισμούς του Χαρίλαου Τρικούπη για τη σύναψη νέου δανείου για την αντιμετώπιση του χρέους.2014 150 χρόνια από την ένωση
των Επτανήσων με την Ελλάδα
Στις 21 Μαΐου του 1864 τα Επτάνησα εντάσσονται επισήμως στην Ελλάδα και στο Κάστρο της Κέρκυρας υψώνεται η Ελληνική σημαία.
1964 Έκδοση Ενώσεως Επτανήσου
 ΛΕΥΚΑΣ

1865 Ο εθνικός μας ύμνος
Το Σπουδαιότερο έργο του Νικόλαου Μάντζαρου θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της (1829) καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

1996 Έκδοση Ελληνική γλώσσα
Διονύσιος Σολωμός (1798-1857)

Κρητική Επανάσταση 1866 - 1905
1913 ανύψωση της Ελληνικής σημαίας (1 Μαΐου 1913)
Οι συνεχιζόμενοι αγώνες των Κρητικών και η αδυναμία της Οθωμανικής διοίκησης οδήγησαν με την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους υπό την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου, της Κρητικής Πολιτείας το 1898. Ενάντια στο κράτος αυτό και υπέρ της ενώσεως με την Ελλάδα, ο Βενιζέλος έκανε την: Επανάσταση της Θερίσου το 1905.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1913, έγινε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1913 Prince George στην Σούδας της Κρήτης το 1898
όταν συναντήθηκε με τους ναυάρχους των προστάτιδων δυνάμεων1913 Ύπατος Αρμοστής, Αλέξανδρος Ζαΐμης
, αντικαθιστώντας τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας
1966 Έκδοση
 Κρητικής Επανάσταση
1966 Έκδοση Κρητικής Επανάστασης
 Αρκάδι
1966 Έκδοση
Κρητικής Επανάστασης
1965 Έκδοση
Ελευθέριου Βενιζέλου
 (Ο Βενιζέλος
στην Θέρισο το 1905)

1969 Έκδοση Μακεδονομάχοι
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν δύο πόλεμοι που έγιναν στα Βαλκάνια το 1912-1913 στους οποίους αρχικά η Βαλκανική Συμμαχία (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και Βουλγαρία) επιτέθηκε και απέσπασε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία την Μακεδονία και το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, ενώ στη συνέχεια, μετά τις διαφωνίες μεταξύ των νικητών για τον τελικό διαμοιρασμό των εδαφών, ξέσπασε δεύτερος πόλεμος (αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας) από τον οποίο εξήλθε ηττημένη η Βουλγαρία, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε αρχικά κατακτήσει.
Στην Ελλάδα θεωρείται σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, και πολλά προσωπικά του αντικείμενα εκτίθενται τώρα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και στο μουσείο Παύλος Μελάς στην Καστοριά.


3. Κωνσταντίνος ο 1ος 1913-1917 (βασιλεύς)
2012 100 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 (Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ)
2012 100 ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η μάχη του Σαρανταπόρου
Κωνσταντίνος 1912-1913
Οι σημαντικότερες νίκες


2013 100 Χρόνια από την
απελευθέρωση των Ιωαννίνων
2013 100 Χρόνια από την
απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Βασιλεύς Κωνσταντίνος
 1912-1913


1965 Έκδοση
 Ελευθέριου Βενιζέλου
(Ο Βενιζέλος υπογράφει
 την συνθήκη των Σεβρών)
Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη τον Αυγούστου του 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές και σχετιζόμενες Δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακόμα ότι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων23 Αυγούστου 1864 – Παρίσι18 Μαρτίου 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 μέχρι και τον θάνατό του.

4. Αλέξανδρος 1917-1920 (βασιλεύς)

1956 Έκδοση Βασιλέων Α
Παρίσι 14 Ιουλίου 1919.
Το ελληνικό στρατιωτικό τμήμα
 παρελαύνει τιμητικά στη λεωφόρο
 των Ηλυσίων Πεδίων,
κατά τον λαμπρό εορτασμό
της νίκης των συμμάχων
στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.


6. Γεώργιος ο 2ος 1922-1924 (βασιλεύς)
1956 Έκδοση Βασιλέων Α'
1957 Έκδοση Βασιλέων Β'Ο Γεώργιος Β΄, Βασιλεύς των Ελλήνων, ήταν βασιλιάς στο Βασίλειο της Ελλάδας κατά τα διαστήματα 1922-24 1935-1941 και 1946-1947 και πρωθυπουργός από τις 19 Απριλίου 1941 μέχρι τις 22 Απριλίου 1941.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1924-1935)
1. Παύλος Κουντουριώτης 1924-1926 (πρόεδρος της δημοκρατίας)
Η σειρά της Δημοκρατίας 1933
 ο ναύαρχος Κουντουριώτης
 με το ιστορικό (1912-1913)
θωρηκτό Αβέρωφ


Ο Παύλος Κουντουριώτης ήταν ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αρχηγός του Β΄ Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους

2. Θεόδωρος Πάγκαλος 1926-1926 (στρατιωτικός δικτάτορας)

1926 Το Θωρηκτό Αβέρωφ

Στις 25 Ιουνίου 1925, εκδηλώθηκε το Στρατιωτικό Κίνημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, που το βοήθησε να επικρατήσει η χαλαρή αντίδραση της κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, η οποία δίστασε να το αντιμετωπίσει δυναμικά. Ο Πάγκαλος, αμέσως μετά την επικράτησή του, σχημάτισε κυβέρνηση που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέλευση (Κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου 1925), αλλά πολύ γρήγορα εγκατέλειψε τα δημοκρατικά προσχήματα.3. Παύλος Κουντουριώτης 1926-1929 (πρόεδρος της δημοκρατίας)
Η σειρά της Δημοκρατίας 1933
 Ο Έφηβος του Μαραθώνα
Η σειρά της Δημοκρατίας 1933
 Η Αθηνά
Το σύμβολο της Δημοκρατίας

1913  Αλέξανδρος Ζαΐμης

4. Αλέξανδρος Ζαΐμης 1929-1935 (πρόεδρος της δημοκρατίας) Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης (9 Νοεμβρίου 1855-15 Σεπτεμβρίου 1936) ήταν Έλληνας νομικός, πολιτικός, διπλωμάτης και τραπεζίτης, γόνος της ιστορικής οικογένειας των Ζαΐμηδων. Διετέλεσε κατά περιόδους υπουργός, έξι φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής, Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Πρίγκιπα Γεώργιο, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μόνος πολιτικός που κατέλαβε τόσα πολλά σημαντικά αξιώματα στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (1935-1973)

Γεώργιος ο 2ος 1935-1947 (βασιλεύς)
1946 Έκδοση
Παλινόρθωση Μοναρχίας
4 Νοεμβρίου 1940
Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’
 μετά το ελληνικό Όχι
στην ΙΤΑΛΙΑ


Μετά το Στρατιωτικό Κίνημα των Παπάγου, Ρέπα, Οικονόμου στις 10 Οκτωβρίου 1935 που οργανώθηκε από τον Γ. Κονδύλη, καταργήθηκε η Αβασίλευτη Δημοκρατία και επαναφέρθηκε προσωρινά σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911 με ψήφισμα της Ε΄ Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και ορίστηκε το Δημοψήφισμα της
3ης Νοεμβρίου 1935 όπου θα ενέκρινε ή όχι ο λαός την επαναφορά της Βασιλείας. Με το αμφιλεγόμενο, κατά ορισμένους, δημοψήφισμα αποκαταστάθηκε στο θρόνο του.1940 Η Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο

1940 ΟΧΙ
1940 ΟΧΙ
1982 Εθνική Αντίσταση 1940-1944 


1990 Έκδοση
50 χρόνια ΟΧΙ
 28η Οκτωβρίου 1940 
1990 Έκδοση 
50 χρόνια ΟΧΙ 
 28η Οκτωβρίου 1940 
1985  Έκδοση 2300 Χρόνια
Θεσσαλονίκης 1941-1944
Εθνική αντίσταση

1990 Έκδοση 
50 χρόνια ΟΧΙ 
 28η Οκτωβρίου 1940 
1998 50 χρόνια Δωδεκάνησα
  
1991 50 Χρόνια από τη
Μάχη της Κρήτης


1946 Έκδοση Παλινόρθωση Μοναρχίας

1950 Έκδοση Η μάχη της Κρήτης
1947  Έκδοση Πένθιμη
Γεωργίου Β'
Παύλος 1947-1964 (βασιλεύς)

1964 έκδοση στη μνήμη
του βασιλιά Παύλου

Ήταν το τέταρτο παιδί των βασιλέων Κωνσταντίνου Α΄ και Σοφίας. Φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ακολούθησε τον πατέρα του στην εξορία το 1917 και επέστρεψε μαζί του από την Ελβετία στην Ελλάδα το 1920, αφού προηγουμένως του είχε προσφερθεί το Στέμμα, μετά το θάνατο του αδερφού του, Αλέξανδρου, και εκείνος το είχε αρνηθεί, διακυρήσσοντας ότι ανήκει στον πατέρα του. Υπηρέτησε ως σημαιοφόρος στο καταδρομικό «Έλλη». Το 1923, λίγο πριν την ανακήρυξη της αβασίλευτης δημοκρατίας στην Ελλάδα, έφυγε για το εξωτερικό μαζί με τον αδελφό του, Γεώργιο Β΄.
Παύλος και Φρειδερίκη
Παύλος και ΦρειδερίκηΠαύλος και Φρειδερίκη
1953 November 16
LIFE Magazine
 Queen Frederika of Greece

Νομίσματα 1964


10 λεπτά 1964
Βάρος: 1,00 gr Διάμετρος: 22 χιλ. Περίμετρος: Λεία
Χαράκτης: Β. Φαληρέας Ποσότητα: 12.000.001
Νομισματοκοπείο: Βέρνης Μέταλλο: Αλουμίνιο

50 λεπτά 1964
Βάρος: 2,30 gr Διάμετρος: 18 χιλ. Περίμετρος: Με οδόντωση
Χαράκτης: Β. Φαληρέας Ποσότητα: 20.000.001
Νομισματοκοπείο: Παρισίων Μέταλλο: 75% χαλκός, 25% νικέλιο

20 λεπτά 1964
Βάρος: 1,20 gr Διάμετρος: 24 χιλ. Περίμετρος: Λεία
Χαράκτης: Β. Φαληρέας Ποσότητα: 8.000.001
Νομισματοκοπείο: Βέρνης Μέταλλο: Αλουμίνιο

7 Μαρτίου 1948: Η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

1998 Ενσωμάτωση Δωδεκανήσου
Η Ελλάδα περιβάλλει 
 με την ελληνική σημαία
 τον Κολοσσό της Ρόδου


Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.Κωνσταντίνος ο 2ος 1964-1973 (βασιλεύς)
1961 Έκδοση
Διάδοχος Ολυμπιονίκης
1960 Έκδοση Πρόσκοποι
Διάδοχος Κωνσταντίνος

Περίοδος εξουσίας 6 Μαρτίου 1964 - 1 Ιουνίου 1973
Στέψη 6 Μαρτίου 1964 Αθήνα Προκάτοχος Παύλος Α΄
Διάδοχος Κατάργηση Μοναρχίας Σύζυγος Άννα-Μαρία
Επίγονοι Αλεξία Παύλος Νικόλαος Θεοδώρα Φίλιππος1964 Έκδοση Βασιλικών Γάμων
1966 Έκδοση
Γενέθλια Διαδόχου Αλεξίας 
Νομίσματα Κωνσταντίνου
http://coins-greek.blogspot.gr


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ  ΔΙΚΤΑΤΟΡΊΑ (1967-1974)
1. Γεώργιος Ζωιτάκης 1967-1972 (αντιβασιλεύς)

1967 Έκδοση 21ης Απριλίου
1972 Έκδοση 5 χρόνια 21ης Απριλίου

2. Γεώργιος Παπαδόπουλος 1972-1973 (αντιβασιλεύς)


Νομίσματα 1973


3. Γεώργιος Παπαδόπουλος 1973-1973 (πρόεδρος)
Το Δημοψήφισμα του 1973 διεξήχθη την Κυριακή 29 Ιουλίου 1973 και σκοποί του ήταν:
Να εγκριθεί από το εκλογικό σώμα σχέδιο ψηφίσματος με τον τίτλο «Περί τροποποιήσεως του από 15ης Νοεμβρίου 1968 Συντάγματος»
Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας (Γεώργιος Παπαδόπουλος και Οδυσσέας Αγγελής αντίστοιχα) για θητεία 8 ετών.
Να εγκριθεί η πολιτειακή αλλαγή, δηλαδή να εγκριθεί η κατάργηση της μοναρχίας που είχε αποφασίσει και εκτελέσει δύο μήνες νωρίτερα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν με Συντακτική Πράξη (1 Ιουνίου 1973) είχε εγκαθιδρύσει το πολίτευμα της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με προσωρινό πρόεδρο τον ίδιο. Για τα τρία ερωτήματα μαζί, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν με «Ναι» ή «Όχι».

Νομίσματα 1973-1974ΤΡΙΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1974-2013)

1. Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης 1974-1974 (μεταβατικός πρόεδρος)
2. Μιχαήλ Στασινόπουλος 1974-1975 (μεταβατικός πρόεδρος)

1977 Έκδοση  Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

1977 Έκδοση
 Αποκατάσταση της Δημοκρατία


(1899 - 1987)

3. Κωνσταντίνος Τσάτσος 1975-1980 (πρόεδρος της δημοκρατίας - 1 θητεία)Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τις κυβερνήσεις των εννέα κρατών – μελών και ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η πρόταση αυτή της Επιτροπής απορρίφθηκε. Έτσι, τον Ιούλιο 1976 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Μάιο 1979 με την υπογραφή, στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο), της Πράξης Προσχώρησης. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο κύρωσε την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στις 28 Ιουνίου 1979. Η Συνθήκη Ένταξης τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1981.

1979 Έκδοση Είσοδος Ελλάδος στην Ε.Ο.Κ
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο 
1979 Έκδοση
 Είσοδος Ελλάδος στην
 Ε.Ο.Κ
Οι σημαίες των κρατών
μελών και αρχαιοελληνικά
νομίσματα4. Κωνσταντίνος Καραμανλής 1980-1985 (πρόεδρος της δημοκρατίας - 1 θητεία - παραιτήθηκε)

1991 10 χρόνια Ε.Ο.Κ.  Κ. Καραμανλής
Υπογραφή ένταξης
1991 10 χρόνια Ε.Ο.Κ.  Κ. Καραμανλής
Σκέψεις αν οι Έλληνες μάθουν να κολυμπούν
στα βαθιά νερά της ΕΕ5. Ιωάννης Αλευράς 1985-1985 (προσωρινός πρόεδρος)
6. Χρήστος Σαρτζετάκης 1985-1990 (πρόεδρος της δημοκρατίας - 2η θητεία)

Νομίσματα 1988


7. Κωνσταντίνος Καραμανλής 1990-1995 (πρόεδρος της δημοκρατίας - 1 θητεία)


1984 10 χρόνια Δημοκρατίας
1999 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΈΝΤΑΞΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΗΝ Ε.Ο.Κ. 1979

1999 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 
1999 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Οικονομική ανάπτυξη
Νομίσματα 1990
8. Κωστής Στεφανόπουλος 1995-2005 (πρόεδρος της δημοκρατίας - 2 θητείες)

1989 Έκδοση Διεθνείς Επέτειοι 


9. Κάρολος Παπούλιας 2005 - 2015 (πρόεδρος της δημοκρατίας  2 θητείες)

2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ της  Ε.Ε.
 Από τον λογότυπο της Προεδρίας


10. Προκόπης Παυλόπουλος   2015 -  (πρόεδρος της δημοκρατίας)